In pofida opozitiei Bisericii, astronomul, matematicianul si fizicianul italian Galileo a pus bazele stiintei moderne.

Galileo Galilei s-a nascut la Pisa in 1564, 20 de ani dupa publicarea tratatului lui Nicolaus Copernic, in care astronomul polonez afirma ca Pamantul este o planeta care graviteaza in jurul Soarelui si nu centrul universului dumnezeiesc. Galileo a acceptat aceasta teorie si cariera sa, care impreuna cu cea a lui Johannes Kepler a pus bazele legilor miscarii formulate de Isaac Newton, a evoluat in teama de ridicol si de denunt.  Galileo s-a nascut intr-o familie scăpătata, ce apartinea mici nobilimi italiene. Tatal sau ar fi voit ca Galileo sa se faca negustor, dar recunoscandu-i talentele, l-a trimis sa studieze medicina la Pisa. Nereusind sa obtina o bursa – desi a dovedit ca un pendul de o anumita lungime oscileaza cu o frecventa constanta, indiferent de amplitudinea miscarii – a fost nevoit sa paraseasca studiile inainte de a obtine licenta.
A continuat experientele acasa, inventand balanta hidrostatica si scriind un tratat care i-a adus un post de conferentiar in matematici la Pisa. Trei ani mai tarziu, in 1592, i s-a incredintat catedra de matematici de la Padova. Acolo, timp de 18 ani, a pus bazele dinamicii – stiinta care studiaza miscarea corpurilor sub actiunea diferitelor forte – desi povestea ca ar fi aruncat greutati de pe Turnul inclinat din Pisa nu este decat o legenda. Munca lui Galileo depindea de telescop, inventat in 1608 de un fabricant de ochelari olandez si perfectionat de Galileo in anul urmator.

Una dintre primele descoperiri ale lui Galileo a fost cu privire la cei patru sateliti ai lui Jupiter, descoperire care a contribuit la subminarea conceptiei geocentrice. Si-a publicat descoperirea in 1610, anul in care a parasit Padova pentru a deveni filozoful si matematicianul ducelui de Toscana, Cosimo II de’Medici. Trei ani mai tarziu, a scris un mic tratat despre petele de pe Soare. A observat de asemenea forma ovala a lui Saturn si fazele planetei Venus, dovada ca gravita in jurul Soarelui.

Galileo si-a retractat teoriile stiintifice in fata Inchizitiei, la Roma, in 1633.

SI TOTUSI SE MISCA. Galileo sprijinise teoria lui Copernic intreaga sa viata, temandu-se insa ca nu cumva, ca si inaintasul sau, sa „fie ridiculizat si izgonit cu fluieraturi”. In 1613, provocat la o disputa intre comeseni la cina, a scris o scrisoare deschisa prin care il sustinea pe Copernic si dupa care Biserica s-a repezit la atac. In 1616, Papalitatea a denuntat teoriile lui Copernic. Galileo, convocat la Roma, a primit ordin sa nu predea noua stiinta. Nu a mai publicat nimic pana in 1632, cand i-a aparut Dialog despre cele doua sisteme principale ale lumii, care contrazicea irefutabil Universul aristocratic.
In 1633, Galileo a fost silit de Inchizitie, la Roma, sa-si retracteze ideile si s-ar putea sa fi soptit, la sfarsitul procesului, cuvintele sfidatoare „Eppur si muove” („Si totusi se misca”) cu privire la Pamant. A fost condamnat la arest la domiciliu; s-a imbolnavit si, dupa ce a orbit, s-a sfarsit in 1642.

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Diges