Primul imparat al Romei, a stabilit un sistem imperial care a transformat istoria Europei si a castigat veneratia poporului.

La idele lui Marte, in ziua de 15 martie 44 i.Cr., dictatorul Iulius Caesar a fost asasinat de un grup de senatori republicani, condus de Brutus si de Cassius, care se temeau ca acesta intentiona sa se autoincoroneze rege. Cand vestea mortii lui a ajuns la Apollonia in Grecia, un student in varsta de 18 ani a luat hotararea de seama de a se intoarce imediat in Italia. Tanarul era Octavian (63 i.Cr. – 14 d.Cr.), nepot si mostenitor al lui Iulius Caesar. Octavian s-a dovedit imediat a fi un politician abil si neindurator.

Marc Antoniu

Exploatand reputatia unchiului sau, care, gratie cuceririlor sale militare, devenise erou national, s-a grabit spre Roma. Ajuns la Roma, s-a alaturat fostului aliat al lui Caesar, Marc Antoniu, si i-a izgonit din oras pe Brutus si pe Cassius. Octavian a dispus uciderea a 300 de senatori, ca sa le confiste averile si sa-si plateasca legiunile. In batalia de la Philippi, in anul 42, Octavian si Antoniu au nimicit fortele lui Brutus si Cassius. Invingatorii au trecut la impartirea imperiului intre ei.
Domnia lor bicefala a durat doar 12 ani. Antoniu s-a insurat cu Cleopatra a Egiptului si, cu averea ei, a dominat Rasaritul, amenintand suprematia lui Octavian. Acesta din urma l-a provocat pe Antoniu sa intre intr-un razboi civil si l-a infrant in Batalia de la Actium, in Grecia, in anul 31. Antoniu si Cleopatra s-au sinucis, Egiptul a fost anexat ca provincie romana, iar Octavian a devenit unic conducator al Imperiului Roman.

Augustus

Octavian nu dorea sa impartaseasca soarta unchiului sau. In teorie, a ramas doar „princeps” (prim-magistrat), domnind in parteneriat egal cu Senatul. In practica, a actionat ca monarh suprem. A manipulat alegerile pentru magistraturile romane si a redus prerogativele Adunarii Populare. A avut grija sa pastreze pentru el controlul armatelor. Octavian a fost un conducator rece, calculat si sprijinit de abila sa sotie, Livia. A inteles ca poporul roman dorea, mai presus de orice, stabilitate si prosperitate. In schimb, era gata sa renunte la traditionalele „libertati” republicane, de care se bucurau prea putini. In anul 27, Senatul i-a acordat numele sacral de „Augustus” („cel vrednic de cinste, cel venerabil”) si a hotarat ca, in onoarea lui, a opta luna a anului din noul calendar sa-i poarte numele.
Om de stat reformator. Augustus a domnit timp de 44 de ani, din 30 i.Cr. pana la moartea sa, in anul 14 d.Cr., si a evoluat, devenind din dictator revolutionar un om de stat clarvazator si binevoitor. A reformat administratia provinciilor romane, a intemeiat orase si a pus bazele romanizarii Europei Apusene. Patronajul sau a facut posibila afirmarea carierei si creatiei unora dintre cei mai mari scriitori romani, printre care Vergiliu, Titus Livius si Horatiu, si a initiat atatea constructii incat se poate fali: „Am gasit o Roma din caramida si am lasat-o in marmura”. Dupa moartea sa, la varsta de 77 de ani, a fost urmat de fiul sau adoptiv, Tiberius Caesar.

Augustus avea sa fie mai tarziu declarat zeu si s-au construit temple in onoarea lui. Monarhia ereditara creata de el s-a dovedit atat de trainica incat titlurile de Caesar si Augustus aveau sa fie adoptate automat de toti imparatii care i-au urmat. Republica nu a mai fost niciodata restaurata.

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Digest