Marturii, marturii, marturii toti parintii sau tinerii insuratei vor sa aiba, aceste mici obiecte la botez, nunta. Importat desigur, acest obicei din zona mediteraneeana a Europei a capatat si in Romania o valoare simbolica, pentru orice eveniment important din vietile noastre. Unde ne duce gandul cand vedem la un botez,  un fel de antreu inainte de servirea preparatelor principale, sa-l mancam, aceasta este o marturie traditionala care a capatat alte forme o data cu trecerea timpului.

De unde vine marturia?
In antichitate se considera de bun augur sa oferi invitatilor la nunta un pumn de migdale, stafide, poame uscate sau mici fructe proaspete, suculente. O data cu colonizarea altor tinuturi s-a venit cu un nou aliment si anume ZAHARUL. Indienii aveau deja cunoscuta tehnica de caramelizare asa ca pe la curtile nobililor italieni apareau drajeurile dulci. In epoca Renasterii, obiceiul s-a raspandit la curtea frantei, unde micile delicii se numeau bon bon – nici o ocazie festiva nu mai putea fi imaginata fara „bomboniera”.
O „bomboniera” era de fapt o cutie din portelan, cristal, pietre pretioase sau metal in care se puneau delicatese facute din zahar care semnificau bogatie si regalitate. In acele vremuri zaharul era scump si putea fi procurat doar de catre cei bogati. In plus, se spunea ca are proprietati medicale. Dupa ce pretul zaharului a scazut in cateva secole, traditia de a oferi cadouri invitatilor a ajuns accesibila tuturor, fiind preluata si de cuplurile modeste. Atunci bomboanele au fost inlocuite cu migdale trase in zahar sau glazurate. Din aceste delicatese ambalate  in cutii  si ambalaj de cadou au derivat marturiile de nunta, botez din ziua de azi.
Semnificatie.
In trecut, marturiile contineau un numar fix de migdale sau bomboane. Ele trebuiau intotdeauna sa fie prezente in numar de 5, acestea reprezentand: fertilitate, sanatate, fericire, bunastare si longevitate. In zilele noastre oferta de marturii botez, nunta este mult mai diversificata. Marturiile pot fi de mai multe feluri, si anume: -marturii rame foto; -marturii scortisoara frumos decorata cu fundite, panglicute, figurine; -marturii borcanele, umplute cu miere, dulceata sau bombonele; – marturii clasice, saculeti cu bombonele; –marturii handmade, crosetate, floricele, panglicute.

Partea buna a marturiilor este, ca fiecare invitat ramane cu o amintire dulce, care dureaza in timp. Din toata paleta de marturii fiecare cuplu sau parinte poate sa-si aleaga tematica nuntii, botezului.

http://Adi Intrebare