Dezvoltarea mass-mediei in sec. XX a creat un nou fenomen de celebritate internationala. Nimeni nu avea sa devina mai faimos decât Elvis Presley.
Cariere lui Elvis Aron Presley a demonstrat ca tehnologia sec. XX putea sa le ofere unor staruri de muzica pop o faima care o depășește chiar si pe cea a unor titani, militari sau politici, din veacuri anterioare. El a trăit si a murit sub ochii mass-mediei internationale si a publicului fascinat de aceasta.

Pionier al rock’n’roll-ului si interpret de exceptie al genului, Presley s-a născut la 8 ianuarie 1935 in Tupello, Mississippi. La inceput muzica lui a fost influențată de Biserica Penticostala si de melodiile country si blues difuzate de posturile locale de radio, stiluri pe care le-a combinat creând o muzica proprie lui, inconfundabila. Talentul lui a fost descoperit de Sam Phillips, proprietarul de la Sun Studios din Memphis, Tennessee. Inregistrarile făcute acolo au atras atentia impresarului Tom Parker care s-a hotărât sa-l „vândă” pe cântărețul de 21 de ani pietei de adolescenti nou-apărută in SUA.

Pe scena la Miami in 1956 cu trupa Blue Moon Boys

Sub managementul lui Parker, Presley a semnat un contract cu RCA Records. Prima sesiune de înregistrări pentru aceasta firma a produs „Heartbreak Holtel” si a marcat inceputul unei perioade de creativitate intensa care a inclus inregistrarea unor hituri internationale precum „Hound Dog” si „Don’t Be Cruel” si lansarea in paralel a unei cariere cinematografice cu Love Me Tender. Combinatia de talent interpretativ si magnetism personal era ceva nou in muzica usoara, iar generatia postbelică dornica de inedit l-a primit cu bratele deschise ca pe un anti-erou.
In 1958 Presley a fost recrutat in Armata USA, si cântărețul a cărui mimica scenica sugestiva făcuse sa fie cândva blamat drept un pericol pentru morala a ajuns sa se vadă citat ca model pentru tineretul natiunii.
Si-a executat serviciul militar timp de doi ani, preponderent in Germania, si unii fani sustin ca Elvis care a revenit in viata civila nu mai era cel dinainte: interpretarea lui scenica era mai sobra si mesajul sau viza un public mai larg. Dar acest lucru l-a făcut sa intre in perioada de succes comercial maxim cu hituri precum „It’s Now or Never” si „Wooden Hart” si câteva filme muzicale fără pretentii.

PELERINAJUL LA MEMPHIS. Lucrurile s-au schimbat însă repede. La jumătatea anilor ’60 s-au afirmat grupuri britanice precum The Beatles. Acest lucru, combinat cu estomparea imaginii de rebel al lui Presley, l-a făcut sa para de moda veche. O aparitie in Elvis, un program TV special din 1968, le-a reamintit spectatorilor cât de antrenat putea fi încă, dar la inceputul anilor ’70 căzuse in derizoriu. Idolul tineretului si-a incheiat cariera jalnic buhăit de droguri, alcool si excese, cântând la Las Vegas pentru turisti de vârsta mijlocie. A murit de atac de cord la 16 august 1977.
Pelerini din toată lumea incă se mai perinda si acum la Graceland, casa lui din Memphis, pentru a aduce un omagiu realizărilor lui si dramei unei vieti făcute si distruse de fenomenul celebritătii globale creat de sec. XX.

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Digest