De ce imbatranim? Imbatranirea este un fenomen in mare parte neexplicat, dar se crede ca face parte din evolutia speciei. Mecanismele sale sunt cercetate activ, caci lumea spera sa-si amelioreze durata si calitatea vietii.

Un sobolan traieste mai mult de 3 ani. Un elefant poate spera sa traiasca 70 de ani, iar o balena 200. Frantuzoaica Janne Calment, cea mai longeviva persoana cunoscuta pana in prezent, a murit in 1997 la 122 de ani.

Janne Calment

Aceste 4 cazuri ilustreaza acelasi fenomen de imbatranire, diversele tipuri de deteriorari produse in anumite organisme pe masura ce acestea inainteaza in varsta. Dar se poate vorbi de imbatranire la bacterii, care se reproduc exact prin simpla deteriorare? Daca un astfel de organism s-ar deteriora, acest lucru s-ar produce continuu, de la o divizare la alta. Si organismul ar fi disparut deja de mult. Deci bacteriile sunt virtual nemuritoare si vesnic tinere, indiferent de varsta.
Se crede ca limita biologica a longevitatii oamenilor este de circa 150 de ani. Stagiul actual al cunostintelor stiintifice nu permite depasirea acestei limite. Un proces inevitabil, dar inca un mister. Pe de alta parte, organismele care se reproduc prin asa-numitele celule sexuale (la om, spermatozoizii si ovulele) pot suferi un proces de imbatranire deoarece cu fiecare procreare se naste un individ complet nou. Asa stau lucrurile in interg regn animal, aproape fara explicatie. De aceea, fenomenul de imbatranire pare legat strans de mecanismele de reproducere a speciei. S-ar putea chiar spune ca el se produce numai dupa atingerea maturitatii sexuale. Si, deoarece este un fenomen care afecteaza sistematic toate organele, este normal sa i se atribuie o origine genetica.
In prezent exista 3 teorii care incearca sa explice imbatranirea. Prima, propusa de biologul englez Sir Peter Medawar, este urmatoarea: daca deteriorearea produsa de imbatranire ar afecta indivizii inainte de a ajunge la varsta de reproducere, perpetuarea si transmiterea genelor lor ar fi mai nesigura decat la indivizii sanatosi si ar fi eliminati. Pe de alta parte, daca deteriorarea i-ar afecta dupa atingerea maturitatii sexuale, modificarile nedorite produse de imbatranire nu ar fi eliminate prin selectie naturala si genele care le determina ar fi transmise de la o generatie la alta.

Biologul evolutionist american George Williams merge si mai departe. El crede ca daca o anumita caracteristica este universal intalnita, acest lucru se datoreaza interventiei active a selectiei naturale in scopul conservarii ei. De aceea, el sugereaza ca genele raspunzatoare de imbatranire au efecte pozitive in cursul tineretii individului, cum ar fi ameliorarea fertilitatii. Alt biolog englez, Tom Kirkwood, are o alta teorie: el crede ca atunci cand un organism is aloca resursele energetice, favorizeaza procesul de reproducere in detrimentul mentinerii functiilor organismului, ceea ce provoaca imbatranirea.

Cele mai rare animale din lume.

Aceste 3 ipoteze principale, care de fapt se completeaza una pe alta, sunt in prezent unica baza pentru explicarea fenomenului imbatranirii. Dar cauza fundamentala a imbatranirii ramane inca un mister.
Cu cat mai mare, cu atat mai longeviv. Studiul longevitatii animalelor arunca o lumina utila pentru intelegerea imbatranirii. De ce traiesc elefantii mai mult de cat soarecii? In primul rand, pentru ca au mai putini dusmani. Cand concurenta pentru viata este dura, in lume raman putini supravietuitori batrani. Iar soarecii trebuie sa se teama de mai multe guri rapace decat mamiferele mari. Liliecii care dorm ascunsi in pesteri si zboara noaptea, reusesc sa traiasca pana la 15 ani. Brostele testoase, aproape invulnerabile in carapacea lor, ajung la peste 100. Dar un soarece nu va trai pana la 100 de ani, nici chiar intr-un mediu protejat. Selectia natrurala nu le-a asigurat o longevitate mare speciilor vulnerabila, probabil fiindca acestea n-ar fi constituit un avantaj.

In orice caz, nu exista cauze logice care sa explice de ce speciile (nu indivizii) mai mari traiesc mai mult decat cele mici. Cu cat animalul este mai mare, cu atat are nevoie de mai mult timp ca sa creasca si sa ajunga la maturitate. Deci este normal ca un elefant sa imbatraneasca mai tarziu decat soarecele, mai ales ca si urmasilor le ia mai mult timp ca sa devina independenti. Unicul pui de elefant nascut de mama lui reprezinta speranta de perpetuare a speciei si are nevoie de parinti un timp mai indelungat decat puiul de soarece, care risca o moarte prematura, dar a carui descendenta este asigurata de numarul mare de pui nascuti o data cu el.

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Digest