Razboiul Rece dintre puterile occidentale si blocul sovietic intre 1945 si 1989 a continut multe elemente ale razboiului — amenintari, subversiuni, cheltuieli mari pentru inarmari, conflicte de proximitate — dar nu s-a dat nici o lupta directa.

Intre Uniunea Sovietica si puterile occidentale, inclusiv SUA, tensiunile erau evidente din timpul in care erau aliati impotriva Germaniei naziste, anii celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Prin Carta Atlanticului din 1941 Marea Britanie si SUA se angajau sa sprijine alegeri libere si autodeterminare in lumea postbelica. Dar liderul sovietic Iosif Stalin a subliniat la Conferinta de la Ialta din 1945 ca tara sa is va pastra influenta in tarile din Europa de Est pe care le elibera de sub dominatia nazista. Razboiul Rece, cum a fost numit, incepuse. Doua aliante au stat la baza ostilitatilor: Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) formata din Europa Occidentala si statele nord-americane in 1949, si Pactul de la Varsovia, creat de URSS si satelitii sai europeni in 1955.

1949-1959: poster britanic la aniversarea NATO de 10 ani

Sovieticii au instalat regimuri comuniste prosovietice in toata Europa de Est in doar 3 ani de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Aceasta separatie politica a fost descrisa de Winston Churchill drept caderea unei Cortine de Fier. Ingrijorati de sprijinul pentru partidele comuniste in state occidentale, mai ales in Franta si Italia, americanii au lansat Planul Marshall in vederea redresarii economice a Europei. Sovieticii au refuzat sa le permita tarilor din blocul estic sa participe la acest plan, fiind de acord doar cu semnarea de acordului comerciale intre ele. Divizarea economica a Europei era completa.
In 1945 Germania a fost impartita in zone de ocupatie — sovietica, americana, britanica si franceza. Aflat in interiorul zonei de ocupatie sovietica, Berlinul a fost la randul sau divizat in patru sectoare de ocupatie. In iunie 1948 fortele sovietice au blocat intrarea in oras dinspre vest. Blocada a fost incalcata de podul aerian prin care timp de mai bine de un an avioanele americane si britanice au efectuat zboruri de aprovizionare in orasul Berlin. La acel moment, SUA detinea monopolul nuclear, dar in 1949 sovieticii au testat cu succes o bomba atomica. Acum atat NATO, cat si Pactul de la Varsovia detineau forte de reactie nucleare. Razboaiele „de proximitate” intre cele doua blocuri au inceput in Coreea in 1950, cand Coreea de Nord, comunista, sprijinita de URSS, a invadat sudul sustinut de americani; un razboi asemanator a izbucnit in Vietnam in 1965, cand SUA a angajat trupe pentru sprijinirea Vietnamului de Sud impotriva dominatiei comuniste.

Tensiunile au fost reaprinse in Europa in 1956 de revolutia din Ungaria, cand trupele sovietice au anihilat tentativa ungurilor de a parasi blocul sovietic. In 1961 regimul comunist est-german a ridicat Zidul Berlinului ca sa izoleze sectorul vestic al orasului. Sase ani mai tarziu, Pactul de la Varsovia a intervenit militar in Cehoslovacia pentru a reinstaura un regim represiv.

In 1948 primul avion Aliat se intoarce dupa ce a dus alimente si combustibil in sectorul de Berlin supus blocadei.

CATRE DESTINDERE. In 1957 lansarea primului satelit sovietic a mutat Razboiul rece in spatiu. SUA a reactionat cu un program pentru realizarea rachetelor cu raza lunga de actiune cu focoase nucleare. Dar Criza rachetelor din Cuba din 1962 a fost singurul moment in care un conflict nuclear global a parut iminent. Tratativele pentru Limitarea Armelor Strategice (SALT) au contribuit la realizarea unei destinderi intre cele doua blocuri, prin semnarea SALT in 1972. Aceasta destindere a relatiilor a fost ajutata si prin Conferinta de la Helsinki in 1975, dar lucrurile au intrat in impas cand URSS a invadat Afghanistanul in 1979. Presiunile asupra economiei sovietice slabite si superioritatea SUA l-au determinat pe liderul sovietic Mihail Gorbaciov sa propuna masuri de dezarmare nucleara. In 1989 URSS s-a retras din Afghanistan si a inceput o perioada de liberalizare pe plan intern. Est-europenii au profitat de schimbarea de politica pentru a inlatura regimurile comuniste.
Caderea Zidului Berlinului a marcat sfarsitul psihologic al Razboiului Rece. Sfarsitul oficial al Razboiului Rece a fost proclamat in noiembrie 1990 la Conferinta pentru Securitate si cooperare in Europa tinuta la Paris in prezenta a 34 de sefi de state si de guverne intre care si presedintele Romaniei.

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Digest