Viața lui Shakespeare este puțin cunoscută, dar în piesele sale poate fi regăsită toată experienta umana.

Fiul unui prosper negustor de piei, William Shakespeare a fost botezat la Stratford-upon-Avon, în Warwickshire, la 26 aprilie 1564. A urmat probabil școala generală din localitate și a primit o educație bazată pe limba latină si literatură. Este posibil ca primele spectacole pe care le-a văzut să fi fost cele puse în scenă de actori ambulanți. In 1582 s-a căsătorit cu Anna Hathaway, fiica unui țăran din localitate, cu 8 ani mai în vârstă.

Portretul de pe coperta primului folio cu piesele sale, din 1623, este probabil mai apropiat de realitate.

Următoarea mențiune despre Shakespeare, din 1592, îl descrie ca autor dramatic la Londra, unde piesa lui Henric VI (partea a II-a), a impresionat “zece mii de spectatori” pana la lacrimi. Era și actor în compania Lord Chamberlain’s Man (Oamenii mareșalului Curții). Pe lângă spectacolele publice, compania dădea spectacole pentru Elisabeta I si Curtea acesteia.
La 1598 Shakespeare scrisese deja o serie de piese de succes, printre care Richard III, Romeo si Julieta, Visul unei nopți de vara și Neguțătorul din Veneția. Compania juca la Storeditch, dar ulterior și-a mutat “scândurile” peste Tamisa construind un nou teatru, The Globe, pe malul de sud.
Acolo au fost jucate pentru prima data Henric V și Iuliu Cezar. Shakespeare devenise acționar al teatrului, ceea ce i-a permis să-și cumpere o frumoasă casă la Stratford.
După încoronarea lui Iacob I, compania s-a numit King’s Man (Oamenii regelui). In primii ani ai domniei lui Iacob I, Shakespeare a scris Hamlet, Othello, Regele Lear și Macbeth. In 1608 compania a achiziționat un teatru acoperit, The Blackfriars, situat în centrul orașului, lângă Catedrala St. Paul. Pentru acest teatru, Shakespeare s scris Poveste de iarna și Furtuna. S-a retras la Stratford, unde a murit în 1616. Scrisese 37 de piese, o colecție de sonete și două lungi poeme narative. A fost înmormântat lângă biserica unde fusese botezat.

Scena de la The Blackfriars, Londra.

Darul excepțional al lui Shakespeare a fost recunoscut în timpul vieții, astăzi el fiind considerat cel mai mare dramaturg din toate timpurile.

Este inexplicabil cum a ajuns aici fiul unui negustor de provincie, dar el a profitat desigur și de cultura Angliei elisabetane și iacobiene.
Prin educație, a avut acces la autorii latini precum Vergiliu, Cicero și Ovidiu. Unele din primele sale piese au fost influențate de cele ale dramaturgului latin Plaut și Seneca. A putut probabil să prețuiască valorile dramei medievale urmărind ciclurile de piese religioase jucate cu regularitate la Coventry.
A avut șansa să scrie într-o vreme când engleza — limba Bibliei regelui Iacob — era deosebit de expresiva și a trăit la Londra, unde mersul la teatru era din ce în ce mai la modă.

E drept că toate acestea au fost elemente importante pentru opera lui Shakespeare, dar ceea ce a făcut-o nemuritoare a fost, fără îndoială, geniul său.

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Digest