Viața lui Shakespeare este puțin cunoscută, dar în piesele sale poate fi regăsită toată experienta umana.
Fiul unui prosper negustor de piei, William Shakespeare a fost botezat la Stratford-upon-Avon, în Warwickshire, la 26 aprilie 1564. A urmat probabil școala generală din localitate și a primit o educație bazată pe limba latină si literatură. Este posibil ca primele spectacole pe care le-a văzut să fi fost cele puse în scenă de actori ambulanți. In 1582 s-a căsătorit cu Anna Hathaway, fiica unui țăran din localitate, cu 8 ani mai în vârstă.

Următoarea mențiune despre Shakespeare, din 1592, îl descrie ca autor dramatic la Londra, unde piesa lui Henric VI (partea a II-a), a impresionat “zece mii de spectatori” pana la lacrimi. Era și actor în compania Lord Chamberlain’s Man (Oamenii mareșalului Curții). Pe lângă spectacolele publice, compania dădea spectacole pentru Elisabeta I si Curtea acesteia.
La 1598 Shakespeare scrisese deja o serie de piese de succes, printre care Richard III, Romeo si Julieta, Visul unei nopți de vara și Neguțătorul din Veneția. Compania juca la Storeditch, dar ulterior și-a mutat “scândurile” peste Tamisa construind un nou teatru, The Globe, pe malul de sud.
Acolo au fost jucate pentru prima data Henric V și Iuliu Cezar. Shakespeare devenise acționar al teatrului, ceea ce i-a permis să-și cumpere o frumoasă casă la Stratford.
După încoronarea lui Iacob I, compania s-a numit King’s Man (Oamenii regelui). In primii ani ai domniei lui Iacob I, Shakespeare a scris Hamlet, Othello, Regele Lear și Macbeth. In 1608 compania a achiziționat un teatru acoperit, The Blackfriars, situat în centrul orașului, lângă Catedrala St. Paul. Pentru acest teatru, Shakespeare s scris Poveste de iarna și Furtuna. S-a retras la Stratford, unde a murit în 1616. Scrisese 37 de piese, o colecție de sonete și două lungi poeme narative. A fost înmormântat lângă biserica unde fusese botezat.

Darul excepțional al lui Shakespeare a fost recunoscut în timpul vieții, astăzi el fiind considerat cel mai mare dramaturg din toate timpurile.
Este inexplicabil cum a ajuns aici fiul unui negustor de provincie, dar el a profitat desigur și de cultura Angliei elisabetane și iacobiene.
Prin educație, a avut acces la autorii latini precum Vergiliu, Cicero și Ovidiu. Unele din primele sale piese au fost influențate de cele ale dramaturgului latin Plaut și Seneca. A putut probabil să prețuiască valorile dramei medievale urmărind ciclurile de piese religioase jucate cu regularitate la Coventry.
A avut șansa să scrie într-o vreme când engleza — limba Bibliei regelui Iacob — era deosebit de expresiva și a trăit la Londra, unde mersul la teatru era din ce în ce mai la modă.
E drept că toate acestea au fost elemente importante pentru opera lui Shakespeare, dar ceea ce a făcut-o nemuritoare a fost, fără îndoială, geniul său.
http://Adi Intrebare
Sursa orientativa: Reader’s Digest
Impresionant geniu al dramaturgiei, operele sale literare ,facandu-l nemuritor, mereu actual, in timp si spatiu, prin povesti de iubire si drame ce parca urmeaza un scenariu shakesperian.