Contele Lev Tolstoi, scriitor rus, filozof si moralist, a avut o cariera literara prolifica si a scris capodopere precum Război si pace si Anna Karenina. In ultimii ani ai vieții a fost preocupat de religie.

Lev Tolstoi (1828 – 1910) este considerat cel mai mare prozator din lume. Romanele sale îmbină in mod fericit arta, realismul si morala; a scris numeroase povesti si nuvele, memorii ale frământărilor sale emoționale si spirituale, broșuri ce au avut o profundă influenta asupra comportamentului personal si politic.
Reprezentant al aristocrației ruse, Tolstoi a luptat in armata rusa in timpul Războiului din Crimeea si era cat pe ce sa fie ucis de o grenadă. După ce a renunțat la viata de soldat, a călătorit mult prin Europa, si-a creat propria școală pe moșia sa si a petrecut mare parte a deceniului 7 (1865 – 1869) scriind Război si pace, un roman istoric lung, cu foarte multe personaje, care se petrece in timpul Războaielor Napoleoniene.
Expresie a patriotismului rusesc, Război si pace încearcă să demonstreze ca Napoleon, așa numitul “mare conducător”, nu contează de cat in mica măsură cursul evenimentelor. Romanul marchează începutul analizei lui Tolstoi asupra misterelor importante ale vieții.
Cea de-a doua carte importanta a sa, Anna Karenina (1875 – 1877), a combinat doua romane într-unul singur: povestea tragica a eroinei cărții – nefericita ei căsătorie, aventura condamnata de societate si, in cele din urma, sinuciderea – si căutarea împlinirii in ceea ce-l privește pe Levin, personaj creat in mod clar după imaginea autorului. Anna Karenina i-a adus lui Tolstoi un renume internațional. Apoi, la vârsta mijlocie, Tolstoi a trecut printr-o profunda criza spirituala. Om plin de sine, cu o căsătorie nefericita, a scris o Confesiune (1878 – 1879), in care analiza sensul vieții, se gândește la sinucidere si, într-o maniera eretica dar inspirata, îl cauta pe Dumnezeu.

Creația sa adopta o orientare religioasa, include o repudiere categorica a păcatelor trupești, faza ce culminează cu scrierea ultimului sau roman, Învierea (1899).

Lev Tolstoi jucând șah, in 1908. A adoptat un stil de viata simplu.

ADEPTI IN INTREAGA LUME. Tolstoi a devenit un profet renumit in lumea întreaga, a scris scrisori, eseuri si pamflete pe tot felul de teme. Teme precum banii si proprietatea – esența râului, desființarea guvernelor si a națiunii-stat, condamnarea războiului, rezistenta pasiva in fata răului – i-au incantat pe adepții sai, inclusiv pe Mohandas Gandhi, care a adoptat doctrina nesupunerii civile.
Regimul țarist nu a fost incantat de previziunile lui Tolstoi care vorbeau despre o revoluție inevitabila, dar datorita reputației de care se bucura scriitorul nu a putut lua nici un fel de masuri împotriva acestuia.
Tolstoi a murit in casa unu șef de gara, după ce si-a abandonat casa si soția. Ultimele lui cuvinte au fost: “Nu înțeleg ce înseamnă < trebuie sa fac >.”

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Digest