Fie ca au slujit cauza dreptății, fie ca au fost rostite pentru a însufleți trupele pentru victorie, anumite cuvântări au avut un remarcabil impact la vremea lor si asupra generațiilor următoare.

„FERICITI CEI SARACI CU DUHUL”. Predica lui Isus Cristos de pe Munte, c. 33 d. Cr. Isus a petrecut ultimii sai trei ani din viata pamântească predicând in Galileea, însa cuvântul sau de pe munte, locul tradițional pentru o revelație divina, a fost adresat doar discipolilor sai.
In acest cuvânt a subliniat mesajul sau moral si spiritual către omenire: a repudiat strângerea averii de dragul ei; i-a binecuvântat pe cei umili, pe milostivi si pe împăciuitori; a insistat asupra recunoașterii propriilor greșeli înainte de a le vedea pe ale altora. Predica lui Isus include rugăciunea Tatăl Nostru si, de aproape 2000 de ani, este stâlpul central al moralității occidentale.
„MA VOI DOVEDI TOTUSI INVINGATOR”. William al Normandiei, 1066. In bătălia de la Hastings in 1066, 8500 de luptători englezi, conduși de regele Harold, s-au confruntat cu 8000 de invadatori normanzi. Cu toate ca forțele erau aproximativ egale, englezii ocupau o poziție superioara pe culmea unui deal. Pe la mijlocul dimineții, bătălia părea sa se încheie, când sălbaticii războinici englezi, amenințând cu securi, au pornit in jos la atac, provocând panica in rândurile normanzilor. In aceasta clipa de cumpănă, conducătorul normand, William, si-a ridicat coiful si, cu fata descoperita, si-a îndemnat trupele: „Priviți-ma bine. Sunt încă in viata si cu mila lui Dumnezeu ma voi dovedi totuși învingător.” Si așa a fost, normanzii căpătând curajul de a răspunde atacului si, după o zi lunga, si-au învins adversarii.
Harold a fost rânit mortal, probabil de o săgeată care i-a intrat in ochi, si William a luat tronul englez, devenind William Cuceritorul. Domnia normanda a înlocuit-o pe cea saxona, plasând Anglia pe calea spre un viitor mai feudal, mai centralizat si mai european.

„NU CEDEZ”. Martin Luther la Dieta de la Worms, 1521. Obscur profesor de teologie la Universitatea din Wittenberg, in Germania, in 1517 Martin Luther a prins in cuie 95 de teze – condamnând abuzurile Bisericii Catolice, mai ales vânzarea de indulgente – de ușa bisericii din oraș si a inițiat ceea ce avea sa devina Reforma Protestanta. Convocat de împăratul Sfântului Imperiu Roman, Carol V, la o adunare imperiala, ereticul nu a cedat. A refuzat neclintit sa retracteze învățăturile sale si condamnarea papei. Fata-n fata cu piosul împărat, Luther si-a continuat aprigul atac la adresa corupției Bisericii. Si-a încheiat apărarea cu cuvintele: „Nu cedez! Nu pot face altfel. Dumnezeu sa ma ajute!” Când Luther si-a încheiat cuvântarea, nu mai era nici o îndoială ca avea loc o schimbare in creștinătatea apuseana.
“GUVERNAREA POPORULUI, DE CATRE POPOR, PENTRU POPOR”. Cuvântul lui Abraham Lincoln la Gettysburg, 1863. Cu ocazia sfințirii unui cimitir pentru cei căzuți in Bătălia de la Gettysburg din timpul Războiului Civil American – bătălia care a asigurat practic înfrângerea forțelor confederate al Sudului sclavagist – președintele Lincoln a invocat principiile libertății si democrației pentru a justifica sacrificiile făcute. Discursul sau cu o nota de solemnitate religioasa, deliberat sobru, care a durat doar trei minute, a avut un impact atât de puternic încât a devenit unul dintre cele mai citite din istorie si va fi învățat de generații întregi de școlari.
„NU POT OFERI NIMIC ALTCEVA DECAT SANGE, TRUDA, LACRIMI SI SUDOARE.” Winston Churchill, 1940. Trei zile după ce a devenit prim-ministru, când Al Doilea Război Mondial ieșea din faza de expectativa si Marea Britanie se pregătea sa facă fata provocării germane, Churchill a rostit o scurtă cuvântare in Camera Comunelor semnificativa prin fermitatea ei pentru următorii doi ani critici. In parte ca opinie personala, Churchill a exclus orice posibilitate de încheiere a unei păci de compromis cu Hitler. „Care este politica noastră? Sa purtam război, pe mare, pe uscat si in aer… Care este telul nostru? Pot răspunde cu un singur cuvânt: victorie – victorie cu orice preț…” Cuvântarea a consolidat instantaneu poziția de lider britanic a lui Churchill si, in ceasurile negre ale căderii Franței si ale războiului-fulger ce a urmat mai târziu, in 1940, încrederea sa in victoria finala nu a avut nici un moment de șovăit.
„AM UN VIS” Martin Luther King, 1963. Centenarul proclamării de către Abraham Lincoln a eliberării sclavilor a culminat cu o adunare de masa la Washington care cerea mai multe drepturi pentru negrii Americii. Chemarea a fost rostita de Martin Luther King, cel mai însemnat lider al mișcării pentru drepturile civile.In fata a câteva mii de oameni care au participat la marșul către Lincoln Memorial, el a expus mesajul sau de nonviolenta, visul sau de „frumoasa simfonie a frăției intre albi si negrii”, chemarea sa „sa răsune libertatea”. Probabil cel mai celebru din sec. XX, discursul sau nu numai ca a accelerat legislația drepturilor civile in Statele Unite, dar a acționat ca semnal luminos al speranței in alte parți ale lumii, anticipând abolirea, in cele din urma, a apartheid-ului in Africa de Sud.

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Digest