Soarele este steaua Sistemului nostru Solar. El emite cantitati enorme de energie cu o asemenea intensitate incat simtim efectele caldurii si luminii sale chiar de la distanta de 150 de milioane de kilometri.

Cu un diametru de 1,4 milioane de kilometri, Soarele are astfel de dimensiuni incat planeta Pamant ar putea intra in el de un milion de ori. Forta sa gravitationala atrage – si mentine pe orbite – obiecte aflate la peste 6 miliarde de kilometri. Ca orice stea, Soarele este un enorm cazan nuclear care arde continuu mari cantitati de hidrogen, cel mai simplu element din Univers. Reactia de fuziune dintre hidrogen si heliu este sursa sa primordiala de energie.

Protuberante solare, vazute cu ajutorul detectorului TRANCE, al NASA

O stea vie. Soarele nu incalca regula generala care guverneaza viata tuturor stelelor. Aceasta spune ca trebuie sa existe un echilibru intre doua forte importante: forta gravitationala (tendinta stelei de a se contracta spre centrul sferei sale) si energia termonucleara eliberata de fuziunea atomilor de hidrogen (care determina tendinta de expansiune a stelei). A doua forta este doar o consecinta a primeia, care la randul ei este contrabalansata de energia celei de a doua. Cand se stabileste acest echilibru, steaua poate sa existe. Datorita acestuia, Soarele a putut sa lumineze timp de 4,6 miliarde de ani intr-un mod relativ stabil. Rezervele sale de hidrogen ar trebui sa-i permita sa continue sa genereze energie pentru o perioada cel putin egala.
Un nucleu arzator. Conditiile de temperatura si presiune din centrul Soarelui sunt impresionante: 15 milioane de grade Celsius si o presiune de 100 de milioane de ori mai mare decat cea din centrul pamantului.
Reactiile nucleare au loc tocmai in inima acestui cuptor. In fiecare secunda, 500 de milioane de tone de hidrogen sunt convertite in acest mod in heliu, iar 4 milioane de tone de materie sunt transformate in energie. Aceasta energie eliberata se indreapta spre suprafata Soarelui difuzand mai intai in zona radioactiva care inconjoara nucleul.

Apoi, energia este transmisa spre periferia stelei prin vaste miscari turbionare care caracterizeaza zona convectiva.

Pete solare, corespunzatoare zonelor mai reci, au uneori dimensiuni considerabile: Pamantul ar putea sa intre cu totul in ele.

Un camp magnetic puternic. Fotosfera Soarelui, dincolo de stratul convectiv, este o zona groasa de aproximativ 200 de kilometri in care materia este foarte transparenta, ceea ce permite razelor solare sa evadeze. Temperatura sa medie este de circa 6400 grade C. Studierea fotosferei arata ca suprafata acestuia este neregulata. Uneori in fotosfera apar petice mai intunecate, numite pete solare, care corespund unor regiuni mai reci cu 2000-3000 de grade C. Aici exista campuri magnetice cu intensitati de 25 000 de ori mai mari decat campul magnetic al Pamantului. Petele solare dureaza de obicei cateva saptamani. Cele mai mari pot dura si cateva luni. Ele sunt inconjurate frecvent de facule, nori stralucitori de gaze arzande.

Observarea petelor solare a condus la o mai buna intelegere a ciclurilor activitatii Soarelui. Studierea pozitiei si deplasarii lor a facut posibila estimarea perioadei de rotatie a Soarelui in jurul axei dintre polii sai la aproximativ 30 de zile.

Nebuloasa planetara Haltera este pe cale sa devina o pitica alba

Cronica unei morti prevazute. Soarele este o stea modesta, cu o durata de viata estimata la 10 miliarde de ani. Aflata la jumatatea vietii, ar trebui sa moara peste circa 5 miliarde de ani. La inceput vor exista mai multe reactii termonucleare neregulate, producand fluctuatii ale luminii sale. Pentru a se stabiliza, Soarele va incerca sa creasca foarte mult, pana va ajunge sa inghita Pamantul! Dupa o explozie scurta in timp ce isi va schimba combustibilul din hidrogen in heliu, va muri in final de o moarte rapida si violenta: straturile sale periferice se vor volatiliza si vor zbura cu mare viteza in spatiu. O bula enorma de materie se va dilata in spatiu, iar in zona centrala va ramane numai un mic reziduu foarte luminos numit, din acest motiv, o pitica alba. Pamantul, celelalte planete, satelitii si asteroizii vor fi fost complet distruse sau sterilizate de aceasta orgie de energie. Va fi totodata sfarsitul Sistemului Solar.

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Digest