Gautama Siddhartha, întemeietorul budismului a renunțat la modul sau de viata princiar, a atins iluminarea si, prin învățăturile sale, a inspirat una dintre cele mai mari religii ale lumii.

Buddha este numele sub care a fost cunoscut Gautama Siddhartha, întemeietorul budismului, după ce a atins iluminarea la vârstă de 35 de ani.

Buddha versiune nepaleza

Gautama a trăit in nord-estul Indiei intre c. 563 si 483 i.Cr. Era, potrivit legendei, fiului lui Soddhodana, bogatul rajah al clanului Sakya. La vârstă de 29 de ani renunță la drepturile câștigate prin naștere pentru a pribegii, trăind din mila altora si cautând fericirea eterna. A respins transa yoghina ca fiind o soluție incompleta, precum si ascetismul strict, socotindu-l excesiv. In schimb, poposind sub un smochin din Bodha Gaya din Bihar, in timpul unei meditații solidare, ajunge la starea de profunda liniște interioara ce i-a dat acces la teri izvoare de liniște.

Prima cale era prin reamintirea numeroaselor reincarnări – ca ființă umana, animala, năluca, demon si zeu muritori. Cea de-a doua era realizata prin conștiință modului in care oamenii treceau de la o reincarnare la alta, potrivit calității comportamentului lor (karma), acțiunile egoiste ducând la reincarnări neplăcute, iar acțiunile altruiste la reincarnări plăcute. Cea de-a treia era mai profunda. A trăit nirvana, o stare dincolo de orice durere si limite, care aduce cu sine eliberarea de alte reincarnări. Mai târziu va formula descrierile sale drept “Cele patru adevăruri nobile”, pentru a arata altora cum sa atingă eliberarea.
Unii dintre cei inspirați de învățăturile lui Buddha au devenit călugări, iar la cinci ani după iluminarea sa a călugărit si primele măicuțe. După ce a adunat 60 de călugări iluminați, i-a trimis sa-i învețe si pa alții. Cu timpul, a ajuns sa aibă peste 2 500 de discipoli iluminați, in afara de câteva mii de discipoli obișnuiți.

INVATATURA LUI BUDDHA. După moartea lui Buddha, discipolii sai monahi au convocat un consiliu care sa ordoneze si sa consemneze învățămintele sale in colecții numite acum Vinaya (disciplina monahala) si cele cinci Nikayai (discursurile lui Buddha).

Triptaka, o colecție completă de scripturi budiste din China

Acestea au fost inițial compoziții orale transmise prin psalmodiere comuna. Pe la anul 80 i.Cr., in Sri Lanka, au fost consemnate in scris împreună cu o versiune a comentariilor cu privire la textele cuprinse in diverse colecții.
Învățăturile lui Buddha erau precise si adaptate cu compasiune stării de spirit a ascultătorilor. Se spune ca o dată a amânat predica in fata unui grup de oameni avuți pana a terminat de mâncat un om sărac pentru ca acesta sa-i poată asculta discursul.

Nu se așteptă de la discipoli sai sa creadă orbește in învățăturile sale, dar dorea ca ei sa le experimenteze pentru a le descoperi singuri forța si adevărul.
Calmul si încrederea lui Buddha sunt ilustrate într-un pasaj din Vinaya in care se spune ca ar fi oprit, iradiind bunătate, un elefant dezlanțuit, stârnit de un var gelos pentru a-l omori. Buddha iubea natura. Într-adevăr, s-a iluminat sub un copac, a ținut prima s-a predica într-un parc de animale si a murit intre doi arbori despre care se spune ca au inflorit doar datorita prezentei sale.
Budismul s-a răspândit foarte repede in întreaga Asie. Alături de Confucius, Buddha era reformator religios care a influențat cel mai puternic civilizațiile Extremului Orient antic.

http://Adi Intrebare

Sursa orientativa: Reader’s Digest